داروی سفتریاکسون
طبق آخرین ویرایش فهرست دارویی ایران، سفتریاکسون داروی بیمارستانی است داروخانه ها باید از تحویل بدون نسخه این فرآورده جدا خودداری نمایند.
همه ساله از میان گزارش های ثبت شده در سامانه گزارش عوارض ناخواسته دارویی حدود 10 درصد گزارش ها مربوط به عوارض داروی سفتریاکسون می باشد که حتی گزارش موارد منجر به مرگ نیز وجود داشته اند.
تجویز و مصرف بیش از اندازه و فاقد اندیکاسیون تایید شده دارو، عدم رعایت نحوه صحیح تزریق، عدم اخذ شرح حال سوابق حساسیت دارویی بیمار و تزریق در شرایط نامناسب از نظر انجام اقدامات درمانی اورژانسی صحیح و سریع از علل مرگ و میر بیماران ذکر شده اند.
توصیه ها و هشدارها:
- تزریق داروی سفتریاکسون باید صرفاً در بیمارستان توسط پرستار در مکان مجهز به تجهیزات احیاء و تیم متبحر برای انجام عملیات احیاء صورت پذیرد.
- به منظور پایش علائم بالینی و تحت نظر به منظور پایش وقوع عوارض ناخواسته احتمالی، بیماران باید حداقل ۳۰ دقیقه پس از تزریق تحت نظر باشند و درصورت بروز هر گونه علائم و نشانه های ازدیاد حساسیت، تزریق دارو قطع و اقدامات حمایتی و درمانی لازم بر اساس علائم بالینی انجام گیرد.
- داروی سفتریاکسون بسته به مورد علت تجویز، به صورت عضلانی عمیق و انفوزیون وریدی قابل تجویز میباشد. به دلیل تزریق عضلانی دردناک، رقیق سازی با لیدوکائین 1% امکانپذیر است، اما از تزریق داروی حل شده در لیدوکائین به صورت وریدی اجتناب گردد.
- پیش از تجویز یا تزریق سفتریاکسون، حتماً درمورد سابقه حساسیت دارویی بیمار نسبت به سفتریاکسون یا داروهایی مانند سفالکسین، سفیکسیم، پنی سیلین و ... از بیمار سوال شود.
- مصرف همزمان سفتریاکسون با محلولها یا فرآورده های حاوی کلسیم در نوزادان حتی به صورت انفوزیون از رگهای متفاوت ممنوع می باشد.
- استفاده از رقیق کننده های حاوی کلسیم، مانند محلول رینگر، به منظور آماده سازی سفتریاکسون جهت تزریق، ممنوع می باشد.
نظر شما :